Skip to main content

Samen bouwen aan de werkplaats van de Heilige Geest

Het was 1970 toen de eerste ‘grote tent’ van de Pinksterconferentie 234 stoelen telde en het totaal aantal deelnemers niet hoger dan 500 mensen lag. Na 52 jaar is de conferentie uitgegroeid tot een plek waar jaarlijks meer dan 60 duizend bezoekers van alle leeftijden bij elkaar komen. Centraal staat de ontmoeting met God en met elkaar. Samenkomsten met veel muziek en prediking, seminars, stands van onder andere (zendings)organisaties en Bijbelscholen vormen samen een weekend vullend programma.

De 21 duizend kampeerders staan samen op velden die speciaal daarvoor ingericht zijn, met bijbehorende infrastructuur zoals toiletten en douchetenten. De beleving van een weekend op de camping van de Pinksterconferentie is uniek te noemen. Vele vriendschappen en relaties zijn ontstaan uit de ontmoetingen die hier plaatsvinden.

Hoewel de Pinksterconferentie voor het grootste deel voorbereid, gebouwd en gedraaid wordt door honderden vrijwilligers die soms al jaren betrokken zijn, kan gezegd worden dat het geheel bijzonder professioneel uitgevoerd wordt. De overheid en betrokken veiligheidsorganisaties spreken zelfs vaak hun waardering hiervoor uit!

Vanwege de omvang en de complexiteit is Opwekking in de loop van de jaren genoodzaakt om steeds meer professionele bedrijven te betrekken bij het bouwen. Grote tenten die alleen met hijskranen op te zetten zijn, waterleidingen, rioolafvoer, techniek en vele andere onderdelen kunnen niet meer door vrijwilligers gebouwd worden, omdat de wetgeving dit niet meer toestaat.

Je kunt gerust stellen dat we in een paar weken een hele stad opbouwen, die we na vier dagen conferentie ook weer afbreken. Een enorm en bijzonder project. Een stad waar Jezus centraal staat en waar duizenden, soms voor het eerst, een aanraking van God ervaren.

Dat is ook ons doel, want ‘Opwekking begint met een aanraking van God’.

Groeien, leren en visie

De Pinksterconferentie is niet alleen in aantallen gegroeid maar ook in bereik. In de afgelopen jaren waarin geen fysieke conferentie kon plaatsvinden vanwege de coronacrisis, hebben we tijdens de digitale Pinksterconferenties meer mensen bereikt dan ooit tevoren. En niet alleen in Nederland: in maar liefst 95 landen werd de Pinksterconferentie bekeken!

We hebben als organisatie veel geleerd en zijn dus, ondanks de crisis, gegroeid. Wat betekent dit voor de toekomst?

De visie van Opwekking is ‘mensen te helpen om Jezus te volgen, in de kracht van de Heilige Geest’. Als mensen Jezus ontmoeten en vervuld worden met de Heilige Geest ontstaat er geestelijke vernieuwing

 

Ruben Flach, directeur van Opwekking

Steun ons werk