Skip to main content
18 december 2020

50ste Pinkster­conferentie Opwekking in 2021 in aangepaste vorm

Van 22 t/m 24 mei 2021 organiseren we onze 50ste Pinksterconferentie! Het thema van deze jubileum-editie: ‘Het komt door ZIJN naam’. Oorspronkelijk was dit het thema voor 2020, maar door de samenwerking met andere partijen is toen gekozen voor ‘Samen kerk, samen sterk’. Vanwege de corona-maatregelen zal de conferentie in aangepaste vorm plaatsvinden.

In afwachting van mogelijke ontwikkelingen werken we een aantal scenario’s uit. Eén van de mogelijke scenario’s is dat er in zeer beperkte mate daggasten aanwezig kunnen zijn op het conferentieterrein. Als dit mogelijk is, zal het dagprogramma gericht zijn op volwassenen en gezinnen met kinderen en tieners. Voor het avondprogramma wordt dan gefocust op jongeren. Kamperen op het conferentie-terrein is dit jaar niet mogelijk en deelnemers moeten zich vooraf aanmelden via een registratiesysteem. De Pinksterconferentie 2021 vind plaats van zaterdag t/m maandag; een dag korter dan gebruikelijk – de vrijdag vervalt.

Vanwege de positieve ervaringen en reacties van afgelopen jaar was al eerder besloten de Pinksterconferentie ook digitaal verder te ontwikkelen. Het digitale programma-aanbod, waaronder kinderprogramma’s, seminars en workshops, is groter dan op het terrein. “Tijdens een fysieke conferentie heb je een beperkt aantal uren beschikbaar voor het programma. Die beperking is er online niet. Daar willen we optimaal gebruik van maken, in samenwerking met partnerorganisaties”, legt directeur Ruben Flach uit.

We willen kerken en groepen aanmoedigen om het pinksterweekend in hun kerk te reserveren voor een lokale Pinksterconferentie. Er worden allerlei programma’s aangeboden, en we bekijken of we extra tools kunnen ontwikkelen. Ruben Flach: “We willen voor kerken een soort ‘Pinksterconferentiepakket’ ontwikkelen, waarmee ze in hun eigen woonplaats een sfeer van de Pinksterconferentie kunnen creëren. Wat zou het geweldig zijn als er overal in Nederland lokale pinkstervuurtjes ontstaan!” Daarnaast onderzoeken we of grotere locaties – zoals christelijke campings – een mini-conferentie willen organiseren op hun terrein. Daarmee wordt de Pinksterconferentie voor het eerst multisite georganiseerd.

Ingeval er in mei sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een lockdown, zal de Pinksterconferentie geheel digitaal worden aangeboden en via internet en de mediapartners te volgen zijn.